De Costa Ricaanse president Luis Guillermo Solís heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de naderende tropische storm Otto. Duizenden mensen moeten hun huizen verlaten. Voor hen is noodopvang geregeld.

Het hurricane-centrum in Miami waarschuwde woensdag voor springvloed en aardverschuivingen in de kustgebieden in het Midden-Amerikaanse land. Otto had even orkaankracht (categorie 1) maar is weer iets afgezwakt. Met windsnelheden tot 110 km/uur is het gevaar nog allerminst geweken. 

De meteorologen verwachten dat het ergste noodweer donderdag aan land komt in de buurt van Barra del Colorado, niet ver van de grens met Nicaragua. Ook daar zijn veiligheidsmaatregelen genomen en staan reddingsdiensten klaar.

In Panama eiste Otto zeker drie mensenlevens. Tien mensen worden nog vermist.

Costa Ricanen geëvacueerd vanwege komst orkaan Otto
Costa Ricanen geëvacueerd vanwege komst orkaan Otto

Orkaanseizoen

Het uiterste zuidwesten van de Caribische Zee wordt zelden getroffen door een dergelijke storm. Costa Rica heeft nooit eerder met een storm van deze kracht te maken gekregen.

Otto is ook vrij laat in het orkaanseizoen dat van 1 juni tot 30 november loopt. Orkanen of zware stormen in november komen echter weinig voor.

Wat is het verschil tussen een orkaan, tyfoon en een cycloon?
Wat is het verschil tussen een orkaan, tyfoon en een cycloon?