Twee Rode Khmer-leiders zijn woensdag ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Nuon Chea en Khieu Samphan werden in 2014 ook al veroordeeld tot deze straf vanwege oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Chea (90) en Samphan (85) waren belangrijke leiders tijdens het schrikbewind van Pol Pot. In 2014 bepaalde het Cambodja-Tribunaal al dat Chea en Samphan schuldig waren en levenslang de gevangenis in moesten. Beiden gingen tegen die uitspraak in beroep, maar bleven in de tussentijd vastzitten.

Door uithongering, executies en een gebrek aan medische zorg kwamen tussen 1975 tot 1979 naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen om het leven. Dat was een kwart van de bevolking op dat moment.

De hoogste leider Pot is nooit veroordeeld voor de misdaden. Hij stierf in 1998. Pot streefde naar een extreme vorm van communisme en hoopte een agrarische utopia op te zetten.

De uitspraak van woensdag komt als een opluchting bij nabestaanden. "De beslissing van woensdag toont aan dat de rechters niet bevooroordeeld waren in 2014. Het overweldigende bewijs dat is aangeleverd door slachtoffers en ooggetuigen laten de waarheid en ernst van de misdaden zien", aldus Nushin Sarkarati die de slachtoffers bijstaat.

In 2001 werd een speciale rechtbank opgericht om daders van het Rode Khmer-regime te vervolgen. Sindsdien zijn meerdere leden van het regime aangeklaagd.

Nabestaanden reageren op levenslange celstraf voor Rode Khmer-leiders
Nabestaanden reageren op levenslange celstraf voor Rode Khmer-leiders

Leiders

Samphan speelde tijdens het regime van het Rode Khmer een grote rol in het economische beleid. Daarnaast was hij voorzitter van het staatspresidium.

Chea 'Broeder nummer twee' was als plaatsvervangend secretaris-generaal van de Rode Khmer de rechterhand van Pot. Hij fungeerde van september 1976 tot 1977 als premier, totdat Pot die functie weer ging vervullen.

Zowel Samphan als Chea hebben altijd de aanklachten ontkend. Beide heren zeiden in 2014 al nooit van de wreedheden op de hoogte te zijn geweest.