Twee van de zeven mannen die dit weekend door de Franse autoriteiten werden opgepakt op verdenking van het beramen van een aanslag in Frankrijk, zijn weer vrijgelaten.

De twee mannen zouden betrokken zijn geweest bij de opvang van de geradicaliseerde islamist Hicham E., meldt het France24 op basis van bronnen bij justitie.

E., die zelf in de cel zit, was volgens de autoriteiten verantwoordelijk voor het verwerven van inkomsten voor een terreurcel.

De twee verdachten werden zaterdag aangehouden bij een grote politieactie in Marseille, samen met nog een man.

Straatsburg

Ook werden vier anderen opgepakt in Straatsburg. De verdachten zijn van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf en variëren in leeftijd van 35 tot 37 jaar.

De vier verdachten waren geen bekenden van de Franse veiligheidsdiensten. Twee van hen zijn vermoedelijk in 2015 naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij een terreurgroep.

Propaganda

Bij huiszoekingen werden vier pistolen en jihadistische propaganda aangetroffen. Het is nog onduidelijk welk doelwit de mannen mannen voor ogen hadden. Volgens minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken waren de mannen al lange tijd bezig met het beramen van een aanslag.

Frankrijk staat op scherp na eerdere aanslagen. Dit jaar zijn in Frankrijk al 418 personen opgepakt die banden zouden hebben met terreurgroeperingen.

'Aanslag op Franse bodem door politieactie voorkomen'
'Aanslag op Franse bodem door politieactie voorkomen'