Donald Trump sluit niet uit dat Amerika bij de landen blijft die het klimaatakkoord van Parijs hebben geratificeerd als hij president is. Dat zei de aankomend president in een interview met The New York Times.

"Ik kijk heel nauwkeurig naar het verdrag. Ik heb een 'open-mind'", aldus Trump. "Schone lucht en helder water zijn heel belangrijk."

De aankomend president noemde tijdens zijn campagne klimaatverandering bedrog. In het interview zei Trump echter wel dat hij inziet dat er "enige connectie" bestaat tussen de opwarming van de aarde en de invloed van mensen daarop.

Trump legde uit dat hij aan het nadenken was over klimaatverandering en hoe dat de Amerikaanse concurrentiepositie beïnvloedt. Twee adviseurs van Trump die zich bezighouden met kwesties over energie en milieu zeiden verrast te zijn door zijn uitspraken. 

Een ingewijde in zijn overgangsteam liet eerder deze maand aan persbureau Reuters weten dat Trump als president zo snel mogelijk af zou willen van het klimaatverdrag van Parijs. De aankomend president zou al uit hebben laten zoeken hoe hij de VS onder het verdrag uit kan laten komen.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten

VN

De Franse president François Hollande en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) deden twee weken geleden een oproep aan Trump om het klimaatverdrag te respecteren. 

Het terugtrekken van Amerika uit het verdrag zou een tegenslag zijn voor de inspanningen van verschillende organisaties om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Het klimaatakkoord dat in december werd gesloten is door bijna tweehonderd landen ondertekend. In het verdrag staat onder meer dat door minder uitstoot de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius wordt beperkt.

'Alt-right'

Trump distantieerde zich in het interview van leden van de 'Alt-right'-groep, die afgelopen weekend de Hitlergroet brachten en 'Heil Trump' riepen. "Ik veroordeel en verwerp ze", aldus Trump. Hij zei de groep verder ook geen aandacht meer te willen geven. 

Ook kritiek op Steve Bannon, zijn adviseur en medewerker van het rechtse Breitbart News, dat wordt gelinkt aan de 'Alt-right'-groep, verwierp hij. "Breitbart publiceert gewoon nieuwsstukken, net als jullie dat doen. Als ik had gedacht dat hij een racist was, of 'Alt-right' of wat dan ook, dan had ik hem nooit ingehuurd."