De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn regering maandag medegedeeld dat ze niet zonder toestemming contact mogen opnemen met de gekozen Amerikaanse president Donald Trump of zijn staf.

In een brief aan alle Israëlische ministers staat dat iedere poging van contact met het team van Trump via de officiële kanalen van de premier of de Israëlische ambassade moet lopen, zo meldt The Independent.

De maatregelen komt na verschillende publieke verklaringen vanuit de Israëlische regering na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van eerder deze maand.

Afgelopen weekend verscheen er een brief van de Israelische minister van Agricultuur Uri Ariel op de website Breitbart. De open brief was gericht aan Breitbart-hoofdredacteur Steve Bannon, die sinds de verkiezingen de voornaamste strategisch medewerker van Trump is.

In de brief bedankt minister Ariel Bannon onder meer voor zijn houding ten opzichte van de atoomdeal tussen de VS en Iran en het oprichten van een Breitbart-bureau in Jeruzalem.

In het verleden is Bannon door verschillende groeperingen in de VS beschuldigd van racisme en antisemitisme.

Gefeliciteerd

Premier Netanyahu heeft Trump zelf kort na zijn verkiezing per telefoon gefeliciteerd met zijn overwinning, maar waarschuwde zijn regering om terughoudend te zijn met reacties op de verkiezingen van Trump.

Dat kwam voornamelijk door de minister van Onderwijs Naftali Benette, die stelde dat de overwinning van Trump betekent dat de "periode van een Palestijnse staat voorbij was."