De straf van de Nederlandse journalist Okke Ornstein die sinds vorige week dinsdag vastzit in Panama is om onduidelijke reden verhoogd van twintig maanden naar drie jaar en vier maanden cel. Dat laat zijn advocaat Channa Samkalden weten aan NU.nl.

De strafverhoging is Ornstein mondeling medegedeeld. De reden is volgens Samkalden onduidelijk. "We wachten nog op de formele stukken van de rechtbank", aldus de advocaat.

"Er wordt als reden gegeven dat de straf die hij in 2012 kreeg (twintig maanden) nu pas in 2016 wordt uitgevoerd. Maar hij woont al jaren in Panama, dus waarom hij juist nu is opgepakt is niet duidelijk", zegt zijn advocaat. 

De journalist heeft de straf van twintig maanden ook nooit officieel te horen gekregen in de rechtbank en had zich al langer voorgenomen om uit te zoeken of deze straf überhaupt is uitgesproken, aldus de raadsman. Volgens de vriendin van Okke dacht de journalist zelf van niet, omdat hij al jaren in en uit reisde en er nooit iets aan de hand was.

Ornstein werd 15 november bij binnenkomst in Panama vanuit Nederland opgepakt. De reden voor zijn aanhouding zijn de artikelen die hij op zijn weblog Bananama Republic publiceerde over dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Friesner had een aanklacht ingediend wegens laster en smaad.

Friesner is eerder veroordeeld voor fraude en corruptie in de Verenigde Staten.

Buitenlandse Zaken

Samkalden: "We weten nog niet goed wat er juridisch mogelijk is. Ik heb vanmiddag (dinsdag red.) contact met zijn Panamese advocaat, maar tot dusver lijkt er weinig reden om op het Panamese rechtssysteem te vertrouwen."

De hoop van Samkalden is gevestigd op bemoeienis van de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders. Het ministerie was nog niet op de hoogte van de strafverhoging.

Het ministerie liet eerder weten in nauw contact te staan met de freelance-journalist, zijn familie en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Projecten

Zakenman Friesner, waar Ornstein over publiceerde, had in Panama verschillende projecten opgestart, waaronder een bedrijf dat creditcards verstrekte, een zeilschool, een vastgoedfirma en een financieel bedrijf.

Volgens Ornstein hebben de autoriteiten het creditcard-bedrijf van Friesner gesloten nadat MasterCard de licentie had ingetrokken wegens fraude. Ook verloor zijn zeilschool de accreditatie omdat klanten geld betaalden voor diploma's. Friesner en zijn vrouw zouden vervolgens zijn vertrokken uit Panama om vervolging wegens hypotheekfraude te ontlopen.