Het omstreden wetsvoorstel in Turkije waarmee mannen straf voor seksueel misbruik kunnen omzeilen is ingetrokken.

Dat heeft premier Binali Yildirim dinsdag gezegd na een serie protesten en kritiek richting de regerende AK-partij.

Volgens het wetsvoorstel zou veroordeling voor seksueel misbruik voor onbepaalde tijd moeten worden uitgesteld wanneer de dader met het slachtoffer trouwt.

Het voorstel gold voor misbruik dat voor 16 november 2016 werd gepleegd en dat zonder geweld, bedreiging of trucage gepaard ging.

Minderjarig

Premier Yildirim zoekt volgens persbureau Reuters nog steeds naar een oplossing om mannen te beschermen die in de gevangenis zitten, maar met toestemming van de familie getrouwd zijn met minderjarige meisjes.  

Een burgerlijk huwelijk sluiten met een minderjarige mag in Turkije niet, maar op het Turkse platteland zijn religieuze huwelijken met minderjarigen niet ongebruikelijk. Critici wijzen er wel op dat deze huwelijken voor de minderjarige vrouwen vaak gedwongen zijn.

Protesten

In Istanbul protesteerden zaterdag tenminste drieduizend mensen tegen het voorstel. Ook in Izmir, Trabzon en de hoofdstad Ankara werd geprotesteerd.

Demonstranten hielden borden omhoog met teksten als: "Dit laten we niet gebeuren. Verkrachting kan niet gelegaliseerd worden!"