De hereniging van Cyprus is vooralsnog mislukt. De onderhandelingen waren na een week pauze in Zwitserland hervat, maar beide partijen zijn er volgens de Verenigde Naties niet uitgekomen.

Nikos Anastasiades en Mustafa Akinci, de leiders van de Griekse en de Turkse Cyprioten, hebben twee dagen achter gesloten deuren onderhandeld in het Zwitserse oord Mont Pèlerin.

"Ondanks hun inspanningen zijn beide partijen er niet in geslaagd het eens te worden over de territoriale aanpassing", meldt de VN in een verklaring. "Dit zou de weg vrij hebben gemaakt voor de laatste fase van de gesprekken. De twee partijen hebben besloten terug te keren naar Cyprus om na te denken hoe het nu verder moet."

Een heikel punt was onder meer het trekken van de grens. Cyprus is sinds 1974 verdeeld na een staatsgreep van voorstanders van aansluiting bij Griekenland en een Turkse militaire interventie.

Staatsgreep

Cyprus is sinds 1974 verdeeld na een staatsgreep van voorstanders van aansluiting bij Griekenland en een Turkse militaire interventie. Beide partijen geven elkaar de schuld van het mislukken van de onderhandelingen.

Volgens de Turks-Cyprioten hebben de Grieks-Cyprioten veel te hoge eisen gesteld. "Ze hebben er op aangedrongen dat zeker 90.000 Grieks-Cyprioten terug mogen keren naar hun woongebied van voor 1974", zei Barış Burcu namens de Turks-Cyprioten, die tot 75.000 mensen wilden gaan.

Federale staat

Het doel is van Cyprus een federale staat te maken van twee deelstaten met politiek gelijke rechten. Beide bevolkingsgroepen beslissen in een afzonderlijke stemming over het onderhandelingsresultaat

De regering heeft de hoop nog niet opgegeven. "We zijn vastbesloten om onze inspanningen voort te zetten en dit tot een goede einde te brengen", aldus een woordvoerder.