Het Japanse Meteorologische Instituut (JMA) verwacht na de aardbeving van maandag de komende dagen nieuwe bevingen in Japan.

Volgens het JMA moeten inwoners zeker een week voorzichtig blijven, schrijft AP. Maandagavond werd het land getroffen door aardbeving. Dit was een zware naschok van de 9.0 magnitude aardbeving die in 2011 leidde tot de ramp met kerncentrale Fukushima.

De beving aan de Japanse oostkust had een magnitude van 6.9. Door de aardbeving ontstonden er kleine tsunami's tot ongeveer een meter hoogte. Volgens de Japanse publieke omroep NHK vielen er zes gewonden.

Een eerder afgegeven tsunami-waarschuwing werd om 1.45 uur Nederlandse tijd ingetrokken.

Kleine tsunami zichtbaar in Japan na aardbeving
Kleine tsunami zichtbaar in Japan na aardbeving

Kernramp

In 2011 werd Japan zwaar getroffen door een zeebeving en de daaropvolgende tsunami. Daarbij kwamen bijna 16 duizend mensen om het leven.

De tsunami trof ook de grote kerncentrale Fukushima Daiichi. Het is nog steeds niet veilig rondom de kerncentrale. Het kan nog zeker dertig tot veertig jaar duren voordat het stralingsgevaar weg is.

In Japan vinden geregeld zware aardbevingen plaats. Het land ligt op de zogenoemde 'Ring of Fire', rondom de Pacifisch tektonische plaat. Die botst op verschillende punten met andere tektonische platen. Nieuw-Zeeland, dat op 13 november nog werd getroffen door een zware aardbeving, ligt ook op de Ring of Fire.

Wanneer en waar ontstaan de meeste aardbevingen?
Wanneer en waar ontstaan de meeste aardbevingen?