De tsunami-waarschuwing in Japan die maandagavond (Nederlandse tijd) werd afgekondigd voor de regio waarin Fukushima ligt, is ingetrokken. De waarschuwing volgde op een zware aardbeving met een magnitude van 6.9.

Volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS lag het epicentrum van de beving op 37 kilometer ten zuidoosten van Namie, aan de Japanse oostkust. De beving vond plaats op een diepte van 10 kilometer en werd ook in Tokio gevoeld. 

De Japanse autoriteiten riepen inwoners van het kustgebied van Fukushima op het gebied meteen te verlaten. De eerste vloedgolf werd gezien om 22.06 uur (Nederlandse tijd). In Fukushima werd een eerste golf van negentig centimeter hoog gezien. BNO Nieuws berichtte over vloedgolven van 1,4 meter bij de stad Sendai, ten noorden van Fukushima.

De waarschuwing werd rond 1.45 uur Nederlandse tijd weer ingetrokken.

Volgens CNN schudde de aarde enkele minuten aaneengesloten. Na de beving zijn enkele zware naschokken gevoeld. Volgens de Japanse publieke omroep NHK zijn er zes gewonden, autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.

Kerncentrales

Tokyo Electric Power Co (TEPCO) controleert alle kerncentrales in Fukushima, meldt de Japanse publieke omroep. Tot nu toe zouden geen onregelmatigheden zijn geconstateerd. Sinds de kernramp van 2011 zijn alle kernreactoren in de regio stilgelegd. Twee reactoren in het zuidwesten van het land zijn wel actief, maar liggen niet in het risicogebied.

Ook vliegtuigen hadden last van de aardbeving. Flightradar24 meldt dat meerdere vluchten van en naar het vliegveld van Sendai zijn geannuleerd of vertraagd. Op veel plekken is de elektriciteit uitgevallen.

Tsunami-waarschuwing voor Fukushima na zware aardbeving
37
Tsunami-waarschuwing voor Fukushima na zware aardbeving

2011

In 2011 zorgden een zeebeving en de daaropvolgende tsunami voor een kernramp. De kerncentrale Fukushima Daiichi bleek niet bestand tegen het wassende water. Het kan nog wel dertig of veertig jaar duren voor het stralingsgevaar in de streek geweken is. De beving in 2011 had een magnitude van 9. 

Japan wordt regelmatig getroffen door zware aardbevingen. Twintig procent van alle aardbevingen met een magnitude van 6 of hoger, vinden in Japan plaats.