De politie heeft in Noorwegen een netwerk van pedofielen opgerold. Twintig van 51 verdachten zijn inmiddels aangehouden.

Volgens de politie behoren onder meer politici onder de verdachten. Twintig van de 51 verdachten zijn volgens Noorse media inmiddels aangehouden, waaronder een vader die zijn eigen kinderen misbruikte.

De verdachten komen voornamelijk uit de regio's rond de steden Bergen en Oslo. Volgens politiechef Gunnar Floystad zijn veel van de verdachten hoogopgeleide mannen. Ook een zoon van een politieofficier uit Bergen is betrokken bij de zaak.

De arrestaties zijn gevolg van een onderzoek naar het zogenoemde netwerk Dark Room, dat in 2015 begon na een tip van de FBI.

Dieren

Via het verborgen internetnetwerk Darkweb wisselden pedofielen versleutelde berichten uit met anonieme accounts om hun sporen te verbergen. Zo'n vijfduizend accounts zijn door de politie in kaart gebracht. Volgens de politiechef is het de grootste misbruikzaak ooit in Noorwegen.

Inmiddels is er 150 terabytes aan data in beslag genomen met daarop foto's, video's en gesprekken tussen pedofielen. Het materiaal laat volgens de politie verschillende vormen van misbruik zien, waaronder misbruik van baby's, seks tussen kinderen onderling en seks met dieren.

Filipijnse kinderen

De politie sluit meer arrestaties niet uit. Door de grootte van de zaak heeft de politie "moeilijk beslissingen moeten maken" over de personen die als eerste zouden worden aangehouden. De verdachten die vermoedelijk achter de zwaarste vergrijpen zitten, behoren tot de arrestanten.

Volgens de politie zijn de slachtoffers voornamelijk van Noorse komaf, op een zaak met Filipijnse kinderen na.