De Chinese president Xi Jinping heeft op een "krachtige manier" duidelijk gemaakt aan de leider van Hongkong, Leun Chun-ying, dat er geen ruimte is voor een onafhankelijk Hongkong binnen China.

Dat zei Chun-ying na een gesprek met Jinping tijdens de Apec-top in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua verzocht de Chinese president Chun-ying om over de stabiliteit en nationale eenheid te waken in Hongkong. Daarvoor bood Jinping ondersteuning aan.

Hongkong, een voormalige Britse kolonie, kent de 'een land, twee systemen'-politiek. Bij het overdragen van Hongkong aan China in 1997 werd afgesproken dat het land zijn eigen regering, politie en persvrijheid heeft.

Twee verkozen parlementsleden weigerden vorige maand een eed af te leggen waarin ze trouw zwoeren aan China. Daarop werden ze uitgesloten, omdat ze volgens de rechtbank het Aziatische land hadden beledigd.

Protesten

De laatste maanden zijn er demonstraties in Hongkong geweest door mensen die willen dat Hongkong onafhankelijk wordt. De Chinese regering is fel tegen deze meer politieke onafhankelijkheid en heeft gewaarschuwd voor het straffen van mensen die openlijk steun geven aan deze onafhankelijkheid.

Inwoners van Hongkong vrezen voor meer invloed vanuit Peking. Twee jaar geleden bezetten studenten en andere pleitbezorgers van democratisering onder de zogenoemde paraplu-revolutie grote delen van Hongkong, om minder bemoeienis af te dwingen.