Zeker vier agenten zijn om het leven gekomen toen een politiehelikopter neerstortte in Rio de Janeiro. Dat gebeurde na een dag van gevechten tussen de politie en vermeende criminelen in een sloppenwijk die bekendstaat als de Stad van God.

Het is nog onduidelijk of het toestel zaterdagavond (lokale tijd) uit de lucht is geschoten, of dat andere factoren een rol speelden. De politie doet momenteel onderzoek.

In de wijk zijn volgens bewoners zondag zeven lijken van jonge mensen aangetroffen die allemaal met vuurwapens zijn gedood.

Op beelden van omstanders is te zien dat de helikopter rondjes draaide, waarna het recht naar beneden viel. De heli kwam terecht naast een grote snelweg.

Het lukte drugscriminelen in 2009 nog een politiehelikopter neer te halen in de Braziliaanse miljoenenstad. Toen overleefden twee bemanningsleden die crash niet.

Doden bij crash met politiehelikopter in Rio de Janeiro
Doden bij crash met politiehelikopter in Rio de Janeiro

Sloppenwijken

De politie kreeg de afgelopen jaren steeds meer grip op de sloppenwijken in Rio en kon drugscriminelen en andere bendes vaak verdrijven. De meest recente Olympische Spelen speelden hierbij een rol.

Uit cijfers blijkt echter dat enkele maanden na de Spelen de criminaliteit weer in de lift zit. De stad gaat gebukt onder een economische crisis, met stijgende werkloosheid tot gevolg.

Weken

Het Politie en drugsbendes bevechten elkaar al weken in Cidade de Deus dat ooit in de jaren zestig uit de grond werd gestampt om de bewoners van chaotische krottenwijken in de stad, de favela's, naar een nieuwe relatief schone en ruimere voorstad met goedkope woningen te verhuizen.

De wijk, circa 15 kilometer ten westen van centraal Rio, behoort inmiddels zelf al weer lang tot de favela's.