Ziekenhuizen Oost-Aleppo buiten werking

Door de aanhoudende bombardementen in het oosten van Aleppo zijn nu alle ziekenhuizen buiten bedrijf. Oost-Aleppo is nog altijd in handen van Syrische rebellen.

Dat heeft de directie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekendgemaakt. Door de vernieling van de infrastructuur van de zwaar belegerde stadswijken en het gebrek aan hulpmiddelen is het onmogelijk geworden gewonden en zieken medisch te verzorgen.

Volgens het Observatorium voor Mensenrechten, gevestigd in Londen, gebeurt dat op sommige plaatsen echter nog steeds, hoewel een groeiend aantal inwoners bang is zich te melden voor behandeling.

Veel luchtaanvallen leken gericht op burgerdoelen, waaronder hospitalen. Het leger van president Assad en bondgenoot Rusland ontkennen die beschuldigingen.

De Verenigde Staten riepen zaterdagmiddag de strijdende partijen in Aleppo op om met onmiddellijke ingang te stoppen met de bombardementen op ziekenhuizen. De VS deed hierbij een beroep op de invloed van Rusland.

Kinderziekenhuis

De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) liet zaterdag weten dat het enige gespecialiseerde kinderziekenhuis in de buurt voor de tweede keer in enkele dagen is getroffen. Bommen legden drie verdiepingen in puin.

Ook drie andere zorginstellingen werden getroffen door bombardementen. Twee cruciale voorzieningen waar chirurgen nog konden opereren werden platgelegd.

"De schade is enorm", zei Teresa Sancristoval namens AzG. "Dit is een zwarte dag voor Oost-Aleppo. Hele ziekenhuizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Generatoren, eerstehulpposten, verpleegzalen; allemaal kapot waardoor de medische dienstverlening moest worden gestaakt."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie