Massaal protest tegen Maleisische premier Najib Razak

Duizenden Maleisiërs zijn zaterdag in de hoofdstad Kuala Lumpur de straat opgegaan om te vragen om het vertrek van premier Najib Razak.

De veelal in het geel geklede demonstranten eisten zijn vertrek wegens een groot corruptieschandaal.

Tijdens het bewind van Razak is een bedrag van ongeveer drie miljard euro verdwenen uit het staatsfonds 1MDB. De miljoenen op zijn persoonlijke rekeningen dankte hij naar eigen zeggen aan giften uit Saudi-Arabië.

Openbaar aanklagers in Singapore, Zwitserland en de Verenigde Staten doen onderzoek naar de verdachte geldstromen. De demonstranten willen dat Razak wordt aangeklaagd voor de verduistering van het geld.

Razak zelf ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Hij zegt zich niet geïntimideerd te voelen door de protesten. In een verklaring laat hij tevens weten de demonstranten "bedrieglijk" te vinden.

Bersih 2.0

De massale protestactie was een initiatief van Bersih 2.0, het bondgenootschap voor vrije en eerlijke verkiezingen. De topvrouw van de beweging, Maria Chin Abdullah, werd zaterdag gearresteerd omdat ze financiële steun zou hebben geaccepteerd uit het buitenland.

Lees meer over:
Tip de redactie