Trump University schikt voor 25 miljoen in misleidingszaak

Trump University heeft een schikking van 25 miljoen dollar (23,6 miljoen euro) getroffen in drie rechtszaken over het opleidingsinstituut. Oud-studenten die twee collectieve rechtszaken hadden aangespannen krijgen het leeuwendeel van dat bedrag.

De oud-studenten schikken voor twintig miljoen dollar. De rest van het bedrag wordt gebruikt voor schikking in een zaak die openbaar-aanklager Eric Schneiderman van New York had aangespannen, maakte Schneider vrijdag bekend.

Met de schikking zijn de rechtszaken tegen Trump University van de baan. Eind vorige week vroegen de advocaten van Trump nog uitstel voor de behandeling tot na Trumps inauguratie tot president van de Verenigde Staten.

Oud-studenten spanden een rechtszaak aan tegen de - inmiddels niet meer bestaande - Trump University, die draait om misleiding. Trump zei zelf te willen getuigen in de zaak.

Misleiding

De oud-studenten zeggen dat ze onder valse voorwendselen zijn gelokt naar de studie waarin ze alle "geheimen" over zaken doen van Donald Trump zou worden bijgebracht door "een geselecteerd gezelschap". De oud-studenten zeggen dat ze tot 35.000 dollar hebben betaald aan de universiteit.

Trump had volgens rechtbankdocumenten 92 procent van Trump University in zijn bezit en had zeggenschap over de belangrijkste zaken. Trump ontkent dat en zegt beslissingen te hebben overgelaten aan anderen.

Volgens Schneiderman zijn vijfduizend mensen slachtoffer geworden van de misleiding, die ze zo'n 40 miljoen dollar heeft gekost.

Lees meer over:
Tip de redactie