NAVO-chef Stoltenberg had 'goed gesprek' met Trump

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het militaire bondgenootschap NAVO heeft "een goed gesprek" gehad met toekomstig president Donald Trump van de Verenigde Staten.

"We hebben allebei het belang van de NAVO en de verhoging van defensie-uitgaven onderstreept", liet Stoltenberg vrijdag via Twitter weten.

In de Europese Unie zijn er zorgen over de beslissingen rondom Europa die Trump tijdens zijn presidentschap zal nemen. Tijdens zijn campagne trok Trump de steun van de VS in het bondgenootschap in twijfel.

Zo hekelde Trump dat Europese NAVO-lidstaten zich niet houden aan de afgesproken defensie-uitgaven. "Je kunt de rekeningen niet negeren. Ze zijn verplicht te betalen", aldus Trump.

Deelname

De NAVO verwacht van lidstaten dat die zeker 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeven, maar het leeuwendeel van de lidstaten houdt zich daar niet aan.

Trump en Stoltenberg hebben in het telefoongesprek gezegd dat er vooruitgang is geboekt in de eerlijke lastenverdeling, maar dat er nog veel moet worden gedaan.

Dreiging

Door de uitspraken van Trump tijdens zijn campagne is in Europa en bij de NAVO de vrees ontstaan dat de VS zich terugtrekt uit het bondgenootschap of beloftes niet nakomt.

De NAVO, opgericht in 1949, heeft er belang bij dat de Amerikaanse president de alliantie steunt, mede vanwege verhoogde dreiging van Rusland.

Lees meer over:
Tip de redactie