Obama en EU houden sancties tegen Rusland aan

De sancties die Europa en de Verenigde Staten de afgelopen jaren hebben opgelegd aan Rusland vanwege de annexatie van de Krim, blijven nog zeker een jaar gehandhaafd.

Dat hebben de Amerikaanse president Obama en Europese regeringsleiders volgens persbureau AFP vrijdag afgesproken tijdens gesprekken in Berlijn.

De vraag wat er met de sancties tegen Rusland moest gebeuren, stond hoog op de agenda. De EU en de VS hebben twee jaar geleden strafmaatregelen genomen tegen Rusland toen het schiereiland, dat bij Oekraïne hoort, werd binnengevallen. De EU-sancties zouden eind januari aflopen.

Bondgenootschap

Europa vreest dat Amerika op het gebied van de sancties een ander beleid gaat voeren als Donald Trump aan de macht komt als president van de VS. Hij heeft gezegd meer toenadering richting Rusland te willen bewerkstelligen. Of dit betekent dat de VS sancties zal opheffen, is nog niet duidelijk.

NAVO

Verder heeft president Obama beklemtoond dat de NAVO een sterke alliantie blijft waar de VS deel van uitmaakt. Trump heeft gesuggereerd dat Europa minder op de VS moet vertrouwen als het gaat om militaire steun. De nieuwe president zou in alle opzichten minder willen gaan bijdragen aan het decennia-oude bondgenootschap.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie