Klimaatconferentie VN bagatelliseert invloed Trump op klimaatverdrag

De bijna tweehonderd landen die meedoen aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Marrakech bagatelliseerden donderdag de invloed van de winst van Donald Trump op de aanpak tegen klimaatverandering.

De nieuw gekozen Amerikaanse president heeft eerder gezegd dat hij het klimaatverdrag van Parijs wil opzeggen.

De betrokken partijen stellen donderdag echter dat de verschuiving van het gebruik van fossiele brandstoffen naar schonere energie inmiddels "onomkeerbaar" is.

"We wijzen op de grootst mogelijke politieke betrokkenheid in het gevecht tegen de klimaatverandering, als een uiterst urgente zaak", aldus de landen.

Solidariteit

In de uitgebrachte verklaring staat dat landen die worden getroffen door de gevolgen van de opwarming van de aarde moeten door de rest van de wereld worden geholpen. Die boodschap van solidariteit werd donderdag aangekondigd en met applaus ontvangen.

Het doel van de participerende landen is om de armoede te beëindigen, de voorziening van levensmiddelen te waarborgen en de landbouw aan de gevolgen van de klimaatverandering aan te passen.

Ook werden alle landen erop gewezen de beloftes om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen zo snel mogelijk na te komen.

Uitvoering

De oproep komt op de voorlaatste dag van de conferentie, waarop de landen belast zijn met de taak om de afspraken van Parijs tot uitvoering te laten komen.

Inmiddels hebben 111 landen, waaronder grootvervuiler Verenigde Staten, het akkoord geratificeerd.

Lees meer over:
Tip de redactie