Directeur Amerikaanse inlichtingendiensten dient ontslag in

James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, heeft donderdag zijn ontslag ingediend.

Clapper zei dat hij tot aan het einde van het presidentschap van Barack Obama op zijn post blijft. "Ik heb mijn ontslagbrief gisteravond ingediend en dat voelde behoorlijk goed. Ik heb nog 64 dagen te gaan", zei hij.

Clapper had eerder bekendgemaakt dat hij met het vertrek van Obama uit het Witte Huis zijn functie zou neerleggen en met pensioen zou gaan.

Hij is sinds 2010 directeur Nationale Inlichtingen, een post die direct onder de president valt. De inlichtingendirecteur vervult een sleutelrol in de Amerikaanse veiligheidspolitiek en adviseert onder anderen de president daarover.

Bush

De oud-generaal was in 2010 de opvolger van Dennis Blair. Die stapte op nadat hij onder vuur was komen te liggen door een aantal missers.

De post van directeur van de inlichtingendiensten werd in 2004 in het leven geroepen door president George Bush. Hij streefde naar een betere samenwerking tussen de diensten om een einde te maken aan de tekortkomingen die na de aanslagen van 11 september 2001 aan het licht waren gekomen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie