EU akkoord met visumvrij reizen Oekraïners

De 45 miljoen Oekraïners kunnen over enige tijd zonder visum naar de Europese Unie reizen. De ambassadeurs van de 28 lidstaten gaven hier donderdag in Brussel groen licht voor.

De maatregel gaat echter pas in als een soort noodremmechanisme van kracht is geworden. Dat geeft landen de mogelijkheid om de vrijstelling bij bijvoorbeeld misbruik of een te grote instroom in te trekken.

Het besluit is een positief signaal voor de EU-Oekraïne-top die volgende week in Brussel wordt gehouden, aldus ambassadeur Peter Javorčík van tijdelijk EU-voorzitter Slowakije.

Als de visumvrijstelling een feit is, mogen Oekraïners met een biometrisch paspoort elke zes maanden negentig dagen zonder visum naar de EU reizen voor bijvoorbeeld familiebezoek. Werken mag niet.

De Europese Commissie gaf vorig jaar al een positief advies en de Nederlandse regering liet in mei weten voorstander te zijn. De kwestie staat los van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. EU-burgers zijn sinds 2005 vrijgesteld van de visumplicht als ze naar Oekraïne reizen.

Lees meer over:
Tip de redactie