Meer dan achthonderd mensen geëvacueerd uit Kaikoura

De evacuatie van toeristen en bewoners in Kaikoura in Nieuw-Zeeland verloopt succesvol, aldus de autoriteiten in het land. Meer dan achthonderd personen, onder wie meerdere Nederlanders, zijn inmiddels geëvacueerd uit de stad.

Naast Nederlanders gaat het ook om toeristen uit Australië, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, de VS en Japan. Ook vrijdag zullen mensen nog geëvacueerd worden uit het getroffen gebied.

Eerder liet reisorganisatie Travel Essence weten dat zij zestig Nederlanders hebben kunnen evacueren per vliegtuig. De organisatie wilde niet wachten op de marineschepen. In de plaats bevinden zich momenteel nog Nederlanders die met een camper door het land trekken. Het is onduidelijk wanneer zij kunnen vertrekken uit de stad.

Meerdere schepen met hulpgoederen zijn inmiddels al aangekomen in Kaikoura. Woensdag kwamen er al twee aan in de stad. Een ander marineschip wordt later verwacht.

Damwanden

Meerdere rivierdamwanden zijn gecontroleerd door de overheid. Door de aardbeving zijn een aantal van deze wanden verschoven, wat de doorstroming van de rivieren belemmert. Mensen die zich stroomafwaarts bevinden of daar wonen zijn geadviseerd om hun huis te verlaten.

Kaikoura is sinds de aardbeving afgelopen weekend grotendeels afgesloten van de buitenwereld. De enige weg die gebruikt kan worden is alsnog afgesloten voor het publiek. "De zorg bestaat dat scheuren in de weg verder openbreken door de slechte weersomstandigheden", stelt de overheid.

Lees meer over:
Tip de redactie