Britse overheid onderzoekt verdwenen scheepswrakken op bodem Javazee

Het Verenigd Koninkrijk is een onderzoek gestart naar oorlogswrakken die van de bodem van de Javazee lijken te zijn verdwenen.

De Britse overheid heeft hiertoe besloten na berichten dat meerdere Nederlandse marineschepen die tijdens een zeeslag in 1942 zijn vergaan, lijken te zijn geborgen. De Britten hebben de Indonesische autoriteiten om hulp gevraagd, meldt de BBC.

Ook het Nederlandse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart. Volgens minister Jeanine Hennis van Defensie zijn er sporen aangetroffen op de zeebodem, zo liet zij dinsdag weten.

Behalve de Nederlandse marineschepen zouden volgens The Guardian ook zeker drie Britse schepen zijn verdwenen.

Herdenking

De vermoedelijke verdwijning van de schepen kwam aan het licht tijdens een duikexpeditie die werd uitgevoerd ter voorbereiding van de 75e herdenking van de zeeslag. Volgens experts moet het bergen van de schepen een enorm karwei zijn geweest. Het is aannemelijk dat ze op professionele wijze zijn geborgen.

De marineschepen vergingen op 27 februari 1942 en maakten deel uit van een geallieerd eskader. Behalve Nederland en het Verenigd Koninkrijk maakten ook de Verenigde Staten en Australië deel uit van de vloot. De schepen moesten voorkomen dat de Japanse strijdkracht het Indonesische eiland Java zouden innemen.

Onschendbaarheid

Bij de slag kwamen ruim 2.200 mensen om het leven, waaronder zeker negenhonderd Nederlanders. De schepen zijn het graf van honderden opvarenden. Nederland meldde dinsdag al de andere landen op de hoogte te hebben gesteld van de vermissing van de schepen.

Gezonken oorlogsschepen genieten volgens het Nederlandse recht onschendbaarheid. Het bergen van de wrakken zonder toestemming is een illegale daad.

Veel nabestaanden van slachtoffers die overleden tijdens de slag op de Javazee hebben met afschuw gereageerd op het nieuws van het verdwijnen van de schepen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie