Rusland wordt geen lid van Internationaal Strafhof

Rusland zal zich niet aansluiten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het land zal het verdrag waarin de oprichting van het strafhof is vastgelegd niet ratificeren. 

Volgens Rusland heeft het strafhof niet voldaan aan de verwachtingen van de internationale gemeenschap.

Rusland keurde in 2000 wel het verdrag van Rome goed, waarin is vastgelegd dat oorlogsmisdaden moeten worden bestraft en dat de oprichting van het hof regelt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft die goedkeuring nu ingetrokken in opdracht van president Poetin.

Het land is niet het enige dat het verdrag niet ratificeerde, ook landen als de VS, China en Israël hebben dat niet gedaan.

Provocatie

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft ''nooit de indruk gehad" dat Rusland ooit ''serieus van plan was" om volledig lid te worden van het Internationaal Strafhof (ICC). Dat zei hij woensdag in reactie op het Russische besluit.

De partijen aangesloten bij het ICC vergaderen deze week in Den Haag over het strafhof. ''Het lijkt me een beetje een provocatie'' om het te melden op de dag dat de vergadering van deze verdragspartijen begint, aldus Koenders. Hij ''betreurt" de stap van Rusland. Hij weet niet waar het besluit op gestoeld is.

Vorige maand stapten Burundi, Gambia en Zuid-Afrika uit het strafhof, omdat sinds 2002 toen het verdrag van kracht werd alleen Afrikaanse leiders zijn gedaagd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie