'Vietnam moet harder optreden tegen illegale ivoorhandel'

Vietnam moet snel een einde maken aan een crimineel netwerk dat handelt in ivoor en tijgerbotten. Dat stellen internationale juristen dinsdag bij het Vredespaleis in Den Haag.

Volgens de Vietnamese wet is de handel in deze waar strafbaar. Naast de nationale wetgeving heeft Vietnam ook internationaal verdragen ondertekend waarin de handel illegaal is benoemd.

De oproep kwam na een maandenlange undercoveroperatie door leden van de Wildlife Justice Commission (WJC), een organisatie die zich inzet voor bescherming van wilde dieren.

De WJC vond resten van 907 olifanten, 579 neushoornen en 225 tijgers. Ook werden er stukken gevonden van karetschildpadden, beren en helmneushoornvogels. De organisatie schat de totale waarde van de aangetroffen 'producten' op bijna 50 miljoen euro.

"We hebben de overheid in Vietnam een uitgebreid dossier overhandigd met daarin alles wat nodig is om deze criminelen te vervolgen en om hun activiteiten te staken", aldus de WJC. Ondanks het aanbod om te helpen hebben de Vietnamese autoriteiten nog geen noemenswaardige actie ondernomen stelt de organisatie.

Lees meer over:
Tip de redactie