Nederlanders met vliegtuigje weg uit Nieuw-Zeelandse plaats Kaikoura

Circa zestig Nederlanders die door de aardbeving in Nieuw-Zeeland van afgelopen weekend waren gestrand, kunnen hun reis voortzetten. Hun reisbureau Travel Essence heeft een vliegtuigje gecharterd om ze op te halen uit Kaikoura.

De populaire badplaats is afgesneden van de buitenwereld, doordat de weg erheen onbegaanbaar is geworden. In Kaikoura zitten sinds zondag meer dan duizend mensen vast, waaronder de Nederlanders.

In groepjes van acht of negen personen worden de Nederlanders opgepikt en naar Blenheim of Wellington gebracht. Ze kunnen vervolgens zelf hun weg vervolgen.

"De eerste groep is al geland, over een uur vertrekt de tweede vlucht", vertelde een woordvoerder van de reisorganisatie dinsdag. "De mensen die vast hebben gezeten, zijn best relaxed en opgelucht. Ze wilden er gewoon uit." Toeristen die Kaikoura uit hun reisschema moesten schrappen, reageerden volgens hem veelal geïrriteerd en teleurgesteld. De badplaats is onder meer populair omdat in de zeeën in de omgeving walvissen en dolfijnen leven.

Marine

Woensdag zijn ook twee schepen van de Nieuw-Zeelandse marine aangekomen in Kaikoura. De schepen evacueren niet alleen mensen uit het gebied maar hebben ook eten en water aan boord. Daar is een groot tekort aan ontstaan.

Eerder waren reddingswerkers al begonnen met de evacuatie van toeristen en bewoners uit de kustplaats. Vier helikopters van de luchtmacht zijn dinsdagochtend aangekomen in de stad.

Luchtbrug

"De prioriteit is de luchtbrug", meldde commandant van de luchtmacht Darryn Webb aan lokale media. "We proberen vandaag zoveel mogelijk vluchten als we kunnen vanuit Kaikoura uit te voeren en zo'n 200 mensen naar het zuiden te brengen."

Twee mensen hebben de beving niet overleefd. Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk. Het loopt in elk geval in de miljarden.

Lees meer over:
Tip de redactie