Russische minister ontslagen en onder huisarrest vanwege omkoping

De Russische minister van Economie, Alexei Ulyukayev, is dinsdag voor twee maanden onder huisarrest geplaatst. Justitie verdenkt de 60-jarige Ulyukayev van omkoping. President Vladimir Poetin heeft hem ontslagen.

Volgens een onderzoekscommissie had Ulyukayev gedreigd de overname van oliemaatschappij Bashneft door staatsoliebedrijf Rosneft te blokkeren. Rosneft zou de minister 2 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) hebben betaald om er zeker van te zijn dat de overname toch kon doorgaan.

Rosneft kreeg in oktober 50 procent van de aandelen van Bashneft in handen. Rosneft betaalde voor die aandelen 5 miljard dollar (ruim 4,6 miljard euro).


Gevangenisstraf

De minister werd in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Zelf ontkent Ulyukayev dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

Poetin stelde Ulyukayev in juni 2013 aan als minister van Economie. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is niet eerder een persoon op zo'n hoge positie gearresteerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie