Strijdende partijen Jemen bereiken wapenstilstand

De strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een wapenstilstand. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dinsdag dat een door Saudi-Arabië geleide alliantie en door Iran gesteunde Houthi's hebben toegezegd de wapens vanaf donderdag neer te leggen.

Volgens Kerry, die op reis is in het Midden-Oosten, hebben de strijdende partijen ook toegezegd te gaan werken aan een regering van nationale eenheid. Eind dit jaar zou zo'n regering gevormd moeten zijn.

Het conflict in Jemen brak uit in maart 2015, toen Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa innamen en president Abd-Rabbu Mansour Hadi verjoegen. Saudi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf schoten Hadi te hulp, om te voorkomen dat Iran zijn invloed via de sjiitische Houthi-rebellen kon vergroten. De regering van Hadi wordt internationaal nog altijd erkend·

Abdel-Malek al-Mekhlafi, minister van Buitenlandse Zaken van Hadi, liet in een reactie op de verklaring van Kerry weten dat de internationaal erkende regering niet is geïnteresseerd in een staakt-het-vuren en de vorming van een interim-regering.

De burgeroorlog in Jemen heeft al zeker 10.000 levens geëist. Volgens humanitair coördinator van de VN Stephen O'Brien heeft circa 80 procent van de 21,2 miljoen inwoners van het land hulp nodig.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie