Obama aangekomen in Griekenland voor laatste Europese reis

President Obama is dinsdagochtend rond 11.00 uur aangekomen in Griekenland. Het is de eerste stop voor het laatste bezoek van Obama aan Europa als president van de Verenigde Staten.

De president heeft in Athene de verbondenheid van de VS met Griekenland en de rest van Europa onderstreept. Een sterk en welvarend Europa is ook goed voor de wereld en de VS, zei hij. Ook in de toekomst zal zijn land de Grieken helpen bij hun inspanningen om de financiële crisis te boven te komen.

"De hervormingen waren niet makkelijk voor het Griekse volk, maar noodzakelijk", zei Obama. "Maar soberheid alleen schept geen welstand", schuldenverlichting en andere strategieën zijn nodig om Griekenland door deze fase heen te helpen.

Obama bezoekt Griekenland om onder meer te spreken over de schuldverlichting van het Zuid-Europese land. De VS en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben eerder aangedrongen op herstructurering van de schulden van Griekenland.

Dit stuit echter op verzet van enkele Europese lidstaten, waaronder Duitsland. Na zijn bezoek aan Griekenland reist Obama in Europa daarom ook nog door naar Duitsland. 

Trump

De verwachting is dat Obama tijdens zijn laaste bezoek aan Europa ook veel zorgen zal proberen weg te nemen over de koers die zijn opvolger Trump zal gaan varen. Hij zal hierbij vooral benadrukken dat Trump waarde hecht aan het behouden van strategische relaties met partners van de VS. 

Het bezoek aan Europa betekent niet het laatste buitenlandse bezoek van Obama als president. Deze week reist hij onder andere ook nog naar Peru.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie