De Duitse politie heeft dinsdag invallen gedaan bij meer dan tweehonderd woningen en kantoren van aanhangers van de radicaal-salafistische vereniging 'De ware religie' (DWR). De groep draagt een zeer conservatieve interpretatie van de islam uit en wil die verbreiden door het uitdelen van Korans in Duitse steden.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei dat hij de vereniging en de door haar georganiseerde uitdeelacties heeft verboden.

''Duitsland is een weerbare democratie. Voor radicale, tot geweld bereide islamisten is geen plaats in onze samenleving'', zei hij in Berlijn. ''Een stelselmatige aantasting van onze grondwaarden is niet met godsdienstvrijheid te verenigen.''

De enkele honderden leden tellende DWR verdeelt de wereld in twee kampen en ''verheerlijkt moord en terreur''. De Maizière wil niet ''dat terrorisme uit Duitsland geëxporteerd wordt''.

De invallen begonnen om 06.30 uur tegelijkertijd in tien westelijke deelstaten en de hoofdstad Berlijn. De meeste doorzoekingen hadden plaats in de deelstaat Hessen, waar bijna 65 invallen werden gedaan waarvan vijftien in Frankfurt.

Abu Walaa

De politieactie komt een week na de aanhouding van een aantal islamistische kopstukken, onder wie de 32-jarige Irakees Abu Walaa, die door de autoriteiten als de belangrijkste ideoloog van de Duitse salafisten wordt beschouwd. Er worden deze keer geen spectaculaire aanhoudingen verwacht.

Het zou er nu om gaan, geldmiddelen en bewijsmateriaal in beslag te nemen en een signaal af te geven aan de radicale salafisten.

Verheerlijken

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV stelt dat leiders en sympathisanten van DWR de gewapende jihad en terroristische aanslagen verheerlijken. De vereniging heeft in de hele Bondsrepubliek een netwerk opgebouwd om jihadisten te ronselen.

Minstens 140 activisten uit Duitsland zouden naar Syrië of Irak zijn gereisd om zich aan te sluiten bij de terreurmilitie Islamitische Staat. De BfV schatte het aantal radicaal-islamistische salafisten in Duitsland eind oktober op 9200.