Reddingswerkers Nieuw-Zeeland beginnen met evacueren Nederlanders

Reddingswerkers in Nieuw-Zeeland zijn begonnen met de evacuatie van honderden toeristen en bewoners van de kustplaats Kaikoura. Volgens de laatste berichten zitten hier ook zestig Nederlanders vast.

De plaats is volledig van de buitenwereld afgesloten door de grote aardbeving van zondag. Door aardverschuivingen is de toegangsweg tot Kaikoura geblokkeerd. De beving had een magnitude van 7.8. Twee mensen kwamen om. 

Vier helikopters van de luchtmacht zijn dinsdagochtend aangekomen in de stad. Ook is een marineschip onderweg om de toeristen via zee te evacueren, maar naar verwachting duurt het nog tot tot dinsdagavond (Nederlandse tijd) voordat het vaartuig daar aankomt. 

"De prioriteit is de luchtbrug", meldt commandant van de luchtmacht Darryn Webb aan lokale media. "We proberen vandaag zoveel mogelijk vluchten als we kunnen vanuit Kaikoura uit te voeren en zo'n 200 mensen naar het zuiden te brengen."

Maori

Volgens Mark Solomon, een lokale stamleider van de inheemse Maori-gemeenschap, hebben zo'n duizend mensen zich verzameld in een gemeenschappelijke hal van de stam. Veel hebben daar de nacht door gebracht. Anderen sliepen in hun auto.

De stam voedt mensen met rivierkreeft, een beroemde delicatesse van het eiland. Doordat de stroom is uitgevallen kunnen de tanks waarin de dieren bewaard worden niet langer draaien.

Rukwinden en regen hebben reddingspogingen de afgelopen dagen bemoeilijkt. In het gebied worden nog veel naschokken gevoeld. Dinsdag werd nog een beving met een magnitude van 5.4 gevoeld in de hoofdstad Wellington.

Kaikoura ligt aan de oostkust van het Zuidereiland, op ongeveer 180 kilometer ten noorden van Christchurch. Het is bijzonder populair bij toeristen omdat vanaf deze plek onder meer walvissen en dolfijnen kunnen worden gespot. In totaal zijn er ongeveer 1.200 toeristen in de plaats vast komen te zitten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie