'Ruslandgezinde Igor Dodon wint verkiezingen Moldavië'

De Ruslandgezinde Igor Dodon van de Socialistische Partij heeft zondag de presidentsverkiezingen in Moldavië gewonnen.

Na het tellen van bijna alle stemmen heeft Dodon 55 procent van alle stemmen gehaald. Zijn rivaal, de pro-Europese Maia Sandu, wist 45 procent van de kiezers achter zich te krijgen.

Dodon wil dat Moldavië een stap terug doet in de betrekkingen met de Europese Unie. Het Oost-Europese land heeft zeven jaar lang naar een kandidaat-lidmaatschap gewerkt.

De bevolking van Moldavië is er niet van overtuigd dat lidmaatschap van de EU de beste oplossing voor het land zou zijn. Bij een peiling in 2014 liet 47 procent van de bevolking weten vóór lidmaatschap van de EU te zijn, terwijl 48 procent van de bevolking voor lidmaatschap is van de Euroaziatische Douaneunie is van onder meer Wit-Rusland en Rusland.

Direct gekozen

Het is voor het eerst in twintig jaar tijd dat de president van het 3,5 miljoen inwoners tellende land direct gekozen is door de bevolking. Normaliter gebeurde dat via het parlement.

Zondag waren er ook presidentsverkiezingen in Bulgarije. Ook daar won de socialistische kandidaat, Rumen Radev, die eveneens voorstander is van nauwere betrekkingen met Moskou.

Lees meer over:
Tip de redactie