Rumen Radev heeft zondag de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Bulgarije gewonnen. De voormalige luchtmachtcommandant won iets meer dan 59 procent van de stemmen.

Radev (53) wordt gesteund door de Socialistische Partij. Hij wil meer toenadering met Rusland zoeken. Zo is hij voor een einde aan de Europese sancties tegen Moskou. 

Na het tellen van 99,3 procent van de stemmen gaat 59,4 procent naar Radev. Zijn rivaal Tsetska Tsacheva van de regerende centrumrechtse partij kreeg 36,2 procent van de stemmen.

In de eerste ronde vorige week zondag legde Radev beslag op zo'n 25 procent van de stemmen. Tsacheva kreeg toen zo'n 23 procent van de stemmen waardoor de twee in de beslissende ronde kwamen.

Instabiliteit

De verkiezingswinst van Radev kan politieke instabiliteit met zich meebrengen. Premier Boiko Borisov heeft gezegd dat hij zal aftreden als Radev aan de macht komt.

Het einde van de minderheidsregering kan leiden tot maandenlange instabiliteit in het land. Mogelijk komen er daardoor ook vervroegde verkiezingen.