Nieuw-Zeeland is in de nacht van zondag op maandag (lokale tijd) opgeschrikt door een zware aardbeving. Het epicentrum van de schok lag enkele tientallen kilometers ten noorden van Christchurch, op het Zuidereiland. De autoriteiten waarschuwden voor een tsunami. 

Er zijn tenminste twee mensen omgekomen volgens premier John Key. Een slachtoffer kwam onder het puin terecht in een monumentale boerderij in Kaikoura, volgens de krant New Zealand Herald kreeg iemand anders een hartaanval.

"We hebben geen indicaties dat het dodental op zal lopen, maar dat kunnen we ook niet uitsluiten", zei Key op een persconferentie. De premier heeft een militaire helikopter naar Kaikoura gestuurd om noodhulp te verlenen.

Naschok

Ook was er maandag een stevige naschok. Het Amerikaans geologisch onderzoeksinstituut noteerde een beving met een magnitude van 6.2.

Het epicentrum lag wederom in de buurt van het Zuidereiland op een diepte van 10 kilometer, ongeveer 120 kilometer ten noordoosten van Christchurch.

Schade

Over aantallen gewonden is nog niets bekend. Wel melden Nieuw-Zeelandse media dat huizen en wegen in de buurt van het epicentrum ernstig zijn beschadigd. Op meerdere plekken is de stroom uitgevallen. De premier van Nieuw-Zeeland zei maandag dat de schade waarschijnlijk in de miljarden dollars gaat zitten.

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten waarschuwen bewoners van de oostkust van het land voor een tsunami. De bewoners worden opgeroepen om naar hooggelegen gebieden te trekken en op verschillende plekken geven mensen gehoor aan die oproep. In Christchurch en Wellington klonken 's nachts tsunami-sirenes. 

Op sommige plekken aan de oostkust van het Zuider- en Noordereiland zijn vloedgolven aangekomen. Die golven, met een hoogte tot twee meter, richtten geen grote schade aan. 

Huizen Nieuw-Zeeland schudden door zware aardbeving
40
Huizen Nieuw-Zeeland schudden door zware aardbeving

Noodlijnen

De aardbeving had volgens het USGS een magnitude van 7.8 en de schok vond plaats op tien kilometer diepte, net na middernacht (lokale tijd). Het Nieuw-Zeelandse aardbevingsinstituut houdt de magnitude op 7.5. Sinds de eerste beving zijn meerdere zware naschokken gevoeld. 

Volgens New Zealand Herald zijn noodlijnen onbereikbaar door de aardbeving. In Wellington zijn honderden mensen de straat opgerend. 

Alarm waarschuwt inwoners Nieuw-Zeeland voor tsunami
10
Alarm waarschuwt inwoners Nieuw-Zeeland voor tsunami

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie in Nieuw-Zeeland op de voet. Voor Nederlanders in nood is een telefoonnummer beschikbaar. Via dat nummer zijn zondagmiddag nog geen noodgevallen gemeld, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Wel kreeg het ministerie telefoon van Nederlanders met familie of bekenden in Nieuw-Zeeland, maar daar is het noodnummer niet voor bedoeld. "We begrijpen dat mensen bellen, maar dat zou de hulpverlening in de weg kunnen zitten", aldus het ministerie.

In 2011 werd Christchurch al getroffen door een zware aardbeving. Toen kwamen 185 mensen om het leven en werd grote schade aangericht. De aardbeving van 2011 had een magnitude van 6.3 en vond plaats op vijf kilometer diepte. 

Aardbeving Nieuw-Zeeland

Na een aardbeving en de daarop volgende naschokken zijn veel Nieuw-Zeelanders naar buiten gevlucht. © NU.nl/kpnz
Het epicentrum van de schok lag enkele tientallen kilometers ten noorden van de stad Christchurch.
De aardbeving vond net na middernacht plaats. Veel mensen staan in pyjama op straat. © NU.nl/Kavithya
Op Twitter worden foto's van de schade aan woningen gedeeld. © NU.nl/Richard Bicknell
De Nieuw-Zeelandse autoriteiten waarschuwen voor een tsunami. © NU.nl/Steve Glassey
Borden boven snelwegen adviseren om de radio aan te zetten. © AFP
Veel inwoners zoeken hoger gelegen gebieden op na het tsunami-alarm. © NU.nl/Ashley Kirker
Inwoners van Wellington hebben toevlucht gezocht op mount Victoria, de hoogste berg in het gebied. © AFP
Ook trekken schepen de haven van Wellington in na de waarschuwing. © AFP
Mensen lopen op straat in Wellington. Door de aardbeving zijn ruiten gebroken. © ANP
Door de schokken zijn ook delen van gebouwen naar beneden gevallen. © NU.nl/Soyab Shaikh
Ingenieurs controleren gebouwen in de stad Wellington. © AFP
Velen hebben toevlucht in hun auto gezocht. © NU.nl/Phil Lemalu
In Wellington wordt het puin opgeruimd. © NU.nl/James Malthus
Auto's staan te wachten bij een tankstation in Lower Hutt, dat naast Wellington ligt. Veel mensen zijn in met hun auto vertrokken naar veiligere gebieden. © NU.nl/Fiona Mcgregor
Schade aan een gebouw in Wellington. © AFP
Containers zijn verschoven in de haven van Wellington. © AFP
Een schip wacht totdat de beschadigde laadbruggen weer gerepareerd zijn. © AFP