NAVO-chef Jens Stoltenburg heeft gezegd dat voor de Verenigde Staten 'op eigen initiatief' doorgaan geen optie is. Daarmee reageert hij op de nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump, die heeft uitgesproken dat de NAVO alleen maar geld en banen kost. 

"Het is zowel voor de Verenigde Staten als voor Europa geen optie", aldus Stoltenberg in de Britse krant The Observer. De chef beklemtoont dat het Westen nu voor de grootste uitdaging in een generatie staat wat betreft veiligheid.

Stoltenberg herinnert eraan dat de NAVO-bondgenoten Amerika te hulp schoten na de terroristische aanslagen van september 2001 in het noordoosten van de VS. "Het is nu zaak de verschillen tussen de 28 lidstaten van het bondgenootschap niet te verdiepen, maar nu moet alles worden verenigd onder Amerikaans leiderschap."

Trump wil dat de VS zich in de eerste plaats met zichzelf bemoeien en dan kan er fors bezuinigd worden op wat het land nu nog in het buitenland uitgeeft. De NAVO wordt gedomineerd en grotendeels betaald door de VS.

Eerder werd al bekend dat de NAVO de top die voor komend voorjaar op de agenda stond heeft verzet in verband met de winst van Trump in de Amerikaanse verkiezingen. De alliantie wil de komende president van de VS meer tijd geven om zijn standpunt tegenover de NAVO te bepalen.

Klimaatakkoord

Trump heeft zich ook fel gekeerd tegen het internationale klimaatakkoord en vrijhandelsakkoorden zoals dat met Canada en de Mexico. Het isolationisme en protectionisme dat Trump voorstaat, vindt veel waardering bij tegenstanders van de globalisering wereldwijd.

Een van de belangrijkste initiatiefnemers van de Brexit, de Britse politicus Nigel Farage, was zaterdag in New York als eerste Engelse politicus sinds de Amerikaanse verkiezingen van 8 november op bezoek bij Trump. De Franse partijleider Marine Le Pen, die met haar Front National tegen de EU en immigratie tekeergaat, heeft Trump dit weekeinde bij de BBC als lichtend voorbeeld geprezen.