Meer dan tweehonderd Boko Haram-strijders geven zich over in Tsjaad

Meer dan tweehonderd Boko Haram-strijders en hun familieleden hebben zich de afgelopen maand in Tsjaad overgegeven. Dat melden de VN en veiligheidsdiensten van het land. 

Volgens Tsjaad werpt een militair offensief tegen de groep zijn vruchten af.

Veiligheidsanalisten denken dat de strijders recent geworven zijn door de terreurgroep. Ze zouden door Boko Haram gedwongen zijn om voor de organisatie te vechten.

"Ze hebben zich overgegeven aan onze troepen aan de frontlinie bij het Tsjaadmeer", zegt kolonel Mohammad Dole, van de Multinational Joint Task Force, waarin onder andere Tsjaad en Kameroen zich hebben verenigd.

"Sinds de gevechten heviger zijn geworden in september nemen hun aantallen snel toe. Zo'n 240 strijders worden nu vastgehouden met hun families", meldt Dole. Hij doelt hiermee op de strijders van Boko Haram die na overgave vastgezet zijn door de Multinational Joint Task Force  

Het gebeurt vaker dat voormalige strijders van Boko Haram afstand nemen van de terreurgroep, maar dit gebeurt niet vaak op zo'n grote schaal als nu in Tsjaad. 

Nigeria

Vorig jaar had Boko Haram nog een gebied ter grootte van België in het noordoosten van Nigeria in handen, maar de terreurgroep heeft sindsdien veel gebied verloren. 

Boko Haram is verantwoordelijk voor duizenden ontvoeringen en aanslagen in de regio. De groep heeft trouw gezworen aan Islamitische Staat. 

Ongeveer 2.6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen in het gebied van het Tsjaadmeer, waar de grenzen van Tsjaad, Niger, Nigeria en Kameroen samenkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie