Salah Abdeslam radicaliseert steeds meer in Franse gevangenis

Salah Abdeslam is in de gevangenis in Frankrijk verder aan het radicaliseren. De terreurverdachte weigert met justitie te praten.  

"Abdeslams deradicalisering had al een tijd geleden moeten beginnen, maar het wordt alleen maar erger", zegt Sven Mary, zijn vorige advocaat, tegen de Volkskrant.

Abdeslam heeft nu een baard en "is een echte fundamentalistische moslim geworden", zegt de advocaat. Volgens Mary was hij daarvoor "een jongen van de straat met Nikes".

De radicalisering zou komen door de omstandigheden in de gevangenis, zegt Mary. Volgens de strafpleiter wordt hij "mentaal gefolterd".

Verdediging

Een maand geleden stopte Mary met het verdedigen van Abdeslam. Dat kwam voornamelijk doordat zijn cliënt bleef zwijgen. "Zwijgen was niet het plan. Dit was niet de verdediging die wij voor ogen hadden."

Aanstaande zondag is het een jaar geleden dat negen terroristen een aanslag pleegden in concertzaal Bataclan, Stade de France en verschillende cafés in Parijs. Daarbij vielen 130 doden en 368 gewonden. 

Bij de aanslag kwamen zeven terroristen om. Adbeslam besloot zijn bomgordel niet te gebruiken en ontvluchtte het land. Op 18 maart 2016 werd hij opgepakt in de wijk Molenbeek in Brussel.

Rol bij aanslagen

Eerder werd bekend dat Abdeslam een grotere rol heeft gespeeld dan gedacht bij de aanslagen in Parijs. Ook zou hij een rol hebben gespeeld bij die in Brussel. 

Abdeslam zou zelf zeker tien terroristen met een huurauto hebben opgehaald uit Griekenland, Hongarije en Duitsland en naar België hebben gebracht.

De tien of meer figuren kwamen uit het gebied van Islamitische Staat in Syrië en gingen in een stroom vluchtelingen naar Europa.

Zes van Abdeslams passagiers zouden deelgenomen hebben aan de bloedige aanslagen in Parijs. Vier anderen zouden daders zijn geweest van de aanslagen in Brussel op 22 maart.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie