VN waarschuwt voor genocide in Zuid-Sudan

De Verenigde Naties (VN) hebben vrijdag gewaarschuwd voor een mogelijke genocide in Zuid-Sudan. De adviseur van de VN op het gebied van genocidepreventie, Adama Dieng, zei dat "alle tekenen er zijn voor een ontwikkeling richting genocide bij een verdere geweldsescalatie" in het door burgeroorlog getroffen gebied.

Wat als politieke machtsstrijd begon heeft zich ontwikkeld tot een conflict tussen bevolkingsgroepen, stelde Dieng. Hij was vijf dagen in Zuid-Soedan en sprak met overheidsmensen, VN-missiewerkers, burgergroeperingen en inwoners. "Er is een groot risico op geweldsescalatie op etnische basis met een hoog risico op genocide", aldus de VN-adviseur.

Zuid-Sudan is in burgeroorlog sinds december 2013. Tienduizenden kwamen daarbij om en meer dan een miljoen mensen sloegen op de vlucht. De Europese Commissie zei vrijdag dat zij 78 miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in Zuid-Sudan.

De EU-steun zal worden gebruikt in Zuid-Sudan zelf en in andere landen in de regio die gebukt gaan onder de vluchtelingenstromen, zoals Uganda.

EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing) riep vanuit een vluchtelingenkamp in Uganda op om de hulporganisaties ''hun levensreddende werk" te laten doen. ''Treurig genoeg worden deze organisaties regelmatig in Zuid-Sudan aangevallen.”

Lees meer over:
Tip de redactie