Een Russisch marineschip heeft woensdag een Nederlandse onderzeeër verjaagd in de Middellandse Zee, nadat die te dicht in de buurt kwam van Russische vaartuigen.

Het Russische ministerie van Defensie spreekt van een "gevaarlijke manoeuvre" die had kunnen leiden tot ongelukken, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti woensdag.

De Russische marineschepen ontdekten een onderzeeboot van vermoedelijk de Walrusklasse van de Nederlandse marine. Die zou op een afstand van twintig kilometer de bewegingen van onder meer het Russisch vliegdekschip Kuznetsov in de gaten houden.

De onderzeeboot werd ontdekt door sonarsystemen van onderzeejager Severomorsk en militaire helikopters. De Nederlanders zijn volgens persbureau TASS gedwongen het zeegebied te verlaten.

Het Nederlandse ministerie van Defensie laat in een reactie weten geen uitspraken te doen over operaties die Nederlandse onderzeeërs al dan niet zouden uitvoeren. "Dat doen wij nooit", aldus een woordvoerder.

Marinebasis

Het Russische vliegdekschip is naar de Middellandse Zee gevaren om daar aanvallen uit te kunnen voeren op doelen in Syrië. Rusland heeft een marinebasis in de Syrische stad Tartus. Dinsdag maakte Rusland bekend gebieden van terreureenheden rondom Aleppo te bombarderen.

Rusland beweert vaker onderzeeboten van NAVO-lidstaten waar te nemen in de Middellandse Zee. Zo zou onlangs ook de Amerikaanse nucleaire onderzeeboot Virginia zijn gespot.