Premier Taavi Roivas van Estland heeft woensdag een motie van wantrouwen niet overleefd. De vijf partijen die de premier hebben weggestemd, hadden hem in de ochtend al gevraagd te vertrekken.

De partijen vinden dat de premier het land in de verkeerde richting stuurt, meldt de publieke omroep ERR. De val van de regering van Roivas kan leiden tot een betere vertegenwoordiging van Ruslandgezinde partijen in het parlement.

"De beslissing van Taavi Roivas om niet op te stappen maar te wachten op een motie van wantrouwen, getuigt van arrogantie", zeiden de oppositieparijen in een verklaring.

Er is kritiek op het beleid rondom hervormingen, economisch en sociaal beleid en het aanstellen van partijleden op posities in staatsbedrijven. De premier ontkent dat er grote problemen zijn.

Jonge regering

Een coalitie van de Hervormingspartij, IRL en de SDE werd anderhalf jaar geleden gevormd, maar volgens de oppositie is er niet genoeg bereikt om door te gaan.

De partijen Pro Patria en Res Publica Union gaan vermoedelijk in gesprek met de Centrumpartij en sociaal-democraten van het land voor het vormen van een nieuwe coalitie.