Iran hoopt dat Donald Trump zich als president zal houden aan de Amerikaanse verplichtingen die horen bij het akkoord over de beperking van het Iraanse kernprogramma.

Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif woensdag gezegd in reactie op de verkiezingswinst van Trump in de Verenigde Staten, meldt persbureau Tasnim

"De VS moeten hun verplichtingen in de nucleaire deal als multilaterale internationale overeenkomst nakomen", zei Zarif tijdens een bezoek aan Roemenië.

President Hassan Rouhani zegt dat de verkiezing van Trump het akkoord niet kan terugdraaien. Volgens hem heeft de verkiezingsuitslag geen invloed op het buitenlandse beleid en gaat Iran door met het voeren van een actieve buitenlandpolitiek.

Verscheuren

De deal met Iran is één van de belangrijkste resultaten van het buitenlandbeleid van president Barack Obama. Vorig jaar kwamen de VS en Iran tot een akkoord, waarin de landen besloten dat de nucleaire activiteiten van het land sterk worden beperkt. In ruil daarvoor werden internationale sancties op handel met Iran opgeheven.

Trump liet zich eerder kritisch uit over de deal. Hij zei dat hij het akkoord op zijn eerste dag als president zou "verscheuren" omdat het "een van de slechtste deals ooit" is.

De toekomstige president van de Verenigde Staten is het met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eens dat westerse landen niet met Iran zouden moeten onderhandelen, omdat dat land Israël zou willen vernietigen.

Netanyahu heeft Trump woensdag gefeliciteerd en noemde hem "een ware vriend van Israël". Met Trump aan het roer kan "een nieuw hoogtepunt" in de banden tussen de twee landen worden bereikt, denkt hij.

NAVO

Jens Stoltenberg, de leider van de NAVO, zegt Trump volgend jaar welkom te zullen heten op een bijeenkomst van landen die zijn aangesloten bij de alliantie. Hij feliciteert Trump, maar waarschuwt ook voor de "uitdagende veiligheidssituatie" in verschillende landen.

Tijdens de verkiezingscampagne veroorzaakte Trump ophef door te suggereren dat hij niet automatisch zou ingrijpen in Baltische staten, als Rusland daar de soevereiniteit van NATO-bondgenoten aantast. Later zei hij dat zijn opmerkingen verkeerd waren begrepen.

Ook de EU heeft Trump uitgenodigd voor overleg over de "koers van onze relatie de komende vier jaar". EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben die uitnodiging woensdag verstrekt, samen met felicitaties voor de overwinning.

"Het is vandaag de dag belangrijker dan ooit om de transatlantische betrekkingen te versterken. Alleen door hechte samenwerking kunnen de EU en de VS het verschil blijven maken bij ongekende uitdagingen als IS, de bedreiging van de soevereiniteit van Oekraïne en territoriale integriteit, klimaatverandering en migratie", schrijven zij.

Schulz (Europees Parlement) en Stoltenberg (NAVO) feliciteren Trump
83
Schulz (Europees Parlement) en Stoltenberg (NAVO) feliciteren Trump

Verkiezingen VS in beeld

Tijdens een toespraak in het Witte Huis zegt Obama met Trump te willen werken aan een soepele machtsoverdracht. © AFP
In haar toespraak zegt Hillary Clinton dat ze hoopt dat Donald Trump een succesvolle president wordt. © AFP
Democraten wachten in het New Yorker hotel op de speech van Hillary Clinton. © AFP
De aandelenbeurzen in Azië kleurden woensdag donkerrood. Beleggers reageerden zeer nerveus op de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. © AFP
De voorpagina van een krant in Mexico na de overwinning van Trump. © AFP
Donald Trump houdt zijn overwinningsspeech in het Hilton hotel in New York. © AFP
Republiekeinen juichen als Donald Trump tegen verwachtingen in kiezersvoorsprong haalt. © AFP
Mensen die op Clinton gestemd hebben kijken verdrietig naar de uitkomsten van de verkiezingen. Een iemand zakt huilend in elkaar. Het lijkt steeds minder aannemelijk dat Clinton wint. © AFP
Trump-stemmers worden emotioneler naarmate de kans toeneemt dat hun favoriete kandidaat gaat winnen. © AFP
Aanhangers van Clinton zwaaien met vlaggetjes bij de Jacob K. Javits Convention Center in New York. © AFP
Katy Perry op het podium voor Clinton. De zangeres heeft tijdens de campagne regelmatig opgeroepen voor de Democratische kandidaat te stemmen. © AFP
Een aanhanger van Donald Trump kijkt nerveus naar de bekendmaking van de stemmen. © AFP
Donald Trump kijkt met zijn familie en running mate Mike Pence naar de bekendmaking van de stemmen. © Ivanka Trump
Mensen kijken op Times Square naar de bekendmaking van de tellingen van stemmen. © AFP
Terwijl de stemmen van Florida en Ohio al geteld worden, staan mensen in New Jersey nog in de rij om te stemmen. © AFP
Een volger van Hillary Clinton kijkt vol spanning naar de tussentijdse tellingen van de verkiezingen. © AFP
In New York vieren beide presidentskandidaten hun verkiezingsavond. © ANP
De stemmen worden in geteld in Nashua, New Hampshire. © AFP
President Barack Obama loopt door de tuin van het Witte Huis op de dag van de verkiezingen. © AFP
Ook in Denver wordt gestemd voor de verkiezingen. © AFP
De politie patrouilleert voor Trump Tower in New York. © AFP
Iedereen die dinsdag een stem uitbrengt krijgt een sticker. © AFP
Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten kan gestemd worden. Zo ook in deze wasserette in Chicago. © AFP
In het Jacob K. Javits Convention Center in New York is het podium opgebouwd waar Hillary Clinton zal spreken na bekendmaking van de uitslag. © AFP
John McCain en zijn vrouw stemmen in Phoenix, Arizona. © AFP
Bij de Trump Tower in New York is extra beveiliging op de verkiezingsdag. © AFP
Bij de Trump Tower in New York zijn ook antiterreureenheden actief. © AFP
In een stemlokaal in Provo, Utah, hangt een enorme Amerikaanse vlag. © AFP
Presidentskandidaat Donald Trump bracht samen met zijn vrouw Melania in New York zijn stem uit. © AFP
Donald Trump bracht zijn stem uit met een stemcomputer, naast zijn vrouw Milania. © AFP
Stemgerechtigden in Oakmont, Pennsylvania, krijgen nog flyers voordat ze hun stem uitbrengen. © AFP
Kiezers staan in een stembureau in Brooklyn, New York, in de rij tot buiten het gebouw. © AFP
Net als bij veel andere stembureaus, stond er bij dit stembureau in Kansas City, Kansas, een wachtrij. © AFP
Bill Clinton bracht samen met Hillary zijn stem uit in hun woonplaats Chappaqua, New York. © AFP
Presidentskandidaat Hillary Clinton sprak met aanhangers nadat ze zelf haar stem had uitgebracht. © AFP
In Oakmont, Pennsylvania, verkoopt een bakker koekjes van Clinton en Trump. © AFP
Stemmers tonen hun legitimatiebewijs in Manchester, New Hampshire. © AFP
In Arlington in de staat Virginia stond al vroeg een lange rij. © AFP
Het stembureau in het Brooklyn Museum in New York. © AFP
Mensen staan urenlang in de rij om te kunnen stemmen in New York. © AFP
Aanhangers van Clinton wachten bij het stemlokaal in Chappaqua. Naar verwachting brengt de Democratische presidentskandidaat hier haar stem uit. © ANP
In de rest van het land openen de stembureaus in de loop van de dag hun deuren. Om 12.00 uur Nederlandse tijd openen de stemlokalen in de staten aan de oostkust. © AFP
De eerste stembureaus in de Verenigde Staten zijn dinsdag geopend. In de gehuchten Dixville Notch en Hart's Location, beiden in de staat New Hampshire, konden kiezers al om middernacht lokale tijd hun stem uitbrengen. © AFP
Dixville Notch kon meteen als eerste ook een officiële uitslag bekend maken. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton kreeg daar vier stemmen, terwijl twee mensen op haar Republikeinse concurrent Donald Trump stemden. © AFP

Schok

Buitenlandse politieke leiders hebben gemengd gereageerd op de verkiezing van Trump. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, spreekt van ''een grote schok". Ze vraagt zich af of dit het einde is van de Pax Americana, de Amerikaanse vrede. Bondskanselier Angela Merkel hield zich meer op de vlakte en zei dat Amerika een belangrijke bondgenoot blijft.

Ook de Britse premier Theresa May zegt dat zij "sterke en nauwe partners" met de VS wil blijven als het gaat om handel, veiligheid en defensie.

Ook de hoogste diplomaat van het Vaticaan heeft Trump gefeliciteerd. "Wij zullen bidden dat God hem zal verlichten en steunen in dienst van zijn land, maar ook in dienst van welzijn en vrede op aarde", aldus kardinaal Pietro Parolin.

Ondubbelzinnig

Jean Marc Ayrault, de Franse minister van buitenlandse zaken, pleit voor samenwerking met Trump, maar heeft wel twijfels bij diens persoonlijkheid en zegt dat hij niet weet wat hij moet verwachten qua buitenlandse poltiek.

Volgens de Franse president Hollande is de verkiezing van Trump een teken dat Europa zich meer dan ooit moet verenigen. Hij noemt de gebeurtenis "het begin van een onzeker tijdperk."

Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd te hopen dat de verkiezing van Trump zal leiden tot verbeteringen van "grondrechten en vrijheden, democratie en ontwikkeling in onze regio".

Binali Yildirim, de premier van Turkije, zegt dat het land aan Trump zal vragen om de geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren. Hij wordt door het land gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep van 15 juli.

Poetin

Rusland heeft enthousiast gereageerd op de verkiezing van Trump. Vladimir Poetin feliciteert de zakenman met zijn overwinning. In een telegram zegt het Russische staatshoofd te hopen samen met Trump te kunnen werken aan de relatie tussen de landen, aldus het Russische persbureau RIA. ''De dialoog tussen Moskou en Washington moet in het belang van beide landen zijn'', stelt Poetin.

Rodrigo Duterte, de Filipijnse president die regelmatig in de clinch ligt met de regering-Obama, heeft eveneens zijn felicitaties overgebracht. Hij zegt met Trump te willen samenwerken om de relaties met de VS te verbeteren.

Ook de Franse rechts-nationalistische politica Marine Le Pen omarmt de keuze voor Trump. ''Felicitaties voor de nieuwe president van de Verenigde Staten Donald Trump en aan het Amerikaanse volk, vrij! MLP'', twitterde de leidster van het Front Nationaal.