De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de Europese Unie snel beslist over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Erdogan uitte woensdag zijn frustratie over de lange periode die over de beslissing heen gaat.

"Herzie het, maar stel het herzien niet steeds uit. Neem je definitieve beslissing", stelde Erdogan woensdag in een toespraak in Istanbul.

De Europese Unie heeft kritiek op de manier waarop Turkije omgaat met de vervolging van duizenden vermeende Gülen-aanhangers na de couppoging van 15 juli. Turkije verwijt op zijn beurt de EU te falen in het bestrijden van hedendaagse bedreigingen.

Verschillende landen willen niet dat Turkije lid wordt van de EU. Turkije is het laatste jaar doelwit van meerdere aanslagen en voldoet nog niet aan de Europese eisen voor lidmaatschap.

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep
Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Democratie

Dinsdag riepen de Europese Unie en de EU-lidstaten Turkije op om de parlementaire democratie te redden en de rechtsstaat te respecteren. Hierbij werd vooral gedoeld op het recht op een eerlijk proces.

De mogelijke herintroductie van de doodstraf, de beperking van de vrijheid van meningsuiting, de sluiting van mediabedrijven en de arrestaties van journalisten en oppositieleden zijn voor de EU "extreem zorgwekkend".

Volgens een voortgangsrapport van de Europese Commissie heeft het land zich op deze terreinen "verder verwijderd" van een eventueel lidmaatschap.