In verschillende Amerikaanse staten hebben kiezers tijdens de verkiezingen van dinsdag hun steun uitgesproken voor de legalisatie van marihuana en voor verhoging van het minimumloon.

Kiezers in Californië besloten dat marihuana moet worden gelegaliseerd voor recreationeel gebruik. Eerder was alleen medische marihuana beschikbaar in de staat. Ook in Massachusetts en Nevada wordt marihuana nu legaal.

In Florida stemde een ruime meerderheid (71 procent van de kiezers) voor uitbreiding van de beschikbaarheid van medische marihuana. In North Dakota en Arkansas wordt medische marihuana voor het eerst toegestaan.

Inwoners van Arizona, Colorado en Maine stemden ervoor om het minimumloon in de staten stapsgewijs te verhogen, tot een niveau van 12 dollar per uur in 2020. In Washington gaat het minimumloon in 2020 omhoog naar 13,50 dollar per uur, en wordt het voor werkgevers verplicht om betaald ziekteverlof te geven. Het huidige federale minimumloon in de VS is 7,25 dollar per uur.

Inwoners van South Dakota stemden met een grote meerderheid tegen verlaging van het minimumloon voor minderjarigen.

Hulp bij zelfdoding

Kiezers in Nebraska besloten om de doodstraf opnieuw in te voeren, nadat de zwaarste straf in mei 2015 juist in de ban werd gedaan door staatsparlementariërs.

In Oklahoma besloten kiezers dat de doodstraf op elke mogelijke manier mag worden uitgevoerd. Eerder werden executies in de staat stopgezet omdat de daarvoor gebruikte dodelijke injecties vaak niet goed werkten. Andere executiemethoden waren niet toegestaan, maar omdat daar nu verandering in komt kunnen er weer doodstraffen worden uitgevoerd.

Het wordt in Colorado legaal om mensen met een terminale ziekte te assisteren bij hun zelfdoding. Bijna tweederde van de kiezers stemde 'ja' in een referendum hierover. De invoering van universele gezondheidszorg binnen de staat werd echter door vier van de vijf kiezers afgewezen. Dit plan zou gefinancierd worden door een forse nieuwe loonbelasting.

Vuurwapens

De staat Washington gaat rechtbanken de bevoegdheid geven om de toegang tot vuurwapens te ontzeggen aan mensen die als een groot veiligheidsrisico worden gezien. Bijna tweederde van de kiezers steunde die maatregel.

In Californië zullen strengere achtergrondchecks worden uitgevoerd bij de aankoop van ammunitie. Ook wordt de aankoop van ammunitie in grote magazijnen verder aan banden gelegd.

Ook in Maine en Arizona werd gestemd over marihuanalegalisatie. Daar zijn nog niet voldoende stemmen geteld om een definitieve uitslag vast te kunnen stellen.