De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán heeft zich nog niet neergelegd bij zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De advocaten van Guzmán hebben opnieuw beroep aangetekend tegen het besluit.

De juristen betogen dat Guzmán niet kan worden uitgeleverd, omdat hij in Texas de doodstraf kan krijgen, meldt de BBC. Het is de vraag hoe kansrijk het beroep is. De VS heeft al toegezegd dat de drugsbaron niet ter dood zal worden gebracht.

De Mexicaanse regering liet vorige maand weten de drugsbaron begin volgend jaar te willen uitleveren. De VS beschuldigen Guzmán van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld.

Het lukte de autoriteiten in Mexico eerder niet om Guzmán achter de tralies te houden. Hij wist al twee keer te ontsnappen uit de gevangenis.

Klopjacht

De machtige drugshandelaar zag in 2015 kans te ontsnappen uit een gevangenis bij Mexico-Stad via een meer dan een kilometer lange tunnel. In januari van dit jaar werd hij na een grote klopjacht weer opgepakt.

Guzmáns advocaten zeiden eerder al er alles aan te doen de uitlevering van hun cliënt te voorkomen. Zo nodig zullen ze de zaak aanvechten voor een internationaal gerechtshof. "We zullen vechten tot het einde", zei zijn advocaat.

De ontsnapping van El Chapo
De ontsnapping van El Chapo