Schotland mengt zich in hoger beroep over Brexit

De Schotse regering mengt zich in de zaak over uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Schotland vindt dat daar een parlementaire stemming voor nodig is en steunt daarom de aanklagers in een rechtszaak die binnenkort bij de hoogste Britse rechter voorkomt.

De hoogste juridische ambtenaar van de Schotse regering, de Lord Advocate, wil een verklaring geven in de rechtbank. Eerder maakte de Schotse regering al bekend inmenging te overwegen, meldt de BBC.

De Hoge Raad in Londen oordeelde donderdag dat parlementaire toestemming nodig is voor het beginnen van de zogenoemde artikel 50-procedure. Artikel 50 uit het verdrag van Lissabon is de enige manier waarop een lidstaat zijn lidmaatschap van de Europese Unie kan beëindigen.

De Britse regering van premier Theresa May is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan. Schotland probeert te voorkomen dat het Hooggerechtshof de uitspraak van de Hoge Raad verwerpt.

Hof

Het Hooggerechtshof heeft dinsdag het hoger beroep toegewezen. Er zijn vier dagen in december ingepland voor de zaak.

Het hof verwacht pas in 2017 uitspraak te kunnen doen.  Alle elf rechters van het hoogste rechterlijke orgaan in het land zullen worden betrokken bij de zaak.

Tegenstanders

De zaak tegen de regering werd aangespannen door enkele inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Britten die in het buitenland wonen. In het hoger beroep krijgen ze bijval van Noord-Ierland en Schotland.

Als de zaak door hen gewonnen wordt, moet een parlementaire stemming over Brexit volgen. Als een meerderheid van het parlement tegen het in gang zetten van de artikel 50-procedure stemt, kan de Brexit formeel dus niet doorgaan.

Referendum

Een krappe meerderheid van de Britse bevolking heeft in juni vóór een Brexit gestemd. Het kamp dat de EU wil verlaten wist uiteindelijk 51,9 procent van de stemmen te winnen, het 'bremain'-kamp bleef steken op 48,1 procent. Bijna 17,5 miljoen Britten stemden voor een Brexit.

May meent dat haar regering de uittredingsprocedure kan beginnen, omdat het parlement eerder toestemming heeft gegeven om het volk daarover te laten stemmen. De beslissing kwam daarmee bij de bevolking te liggen.

De klagers noemen de beslissing van May om het parlement te passeren "ongrondwettelijk". Ze vinden dat het democratisch gekozen parlement zich daarover moet kunnen uitspreken.

Lees meer over:
Tip de redactie