Extremisten van Islamitische Staat hebben in de regio van Mosul bijna driehonderd voormalige leden van het leger ontvoerd en zeker 1500 gezinnen gedwongen met IS terug te trekken richting de stad Mosul.

Volgens de VN dwingen IS-strijders mensen de plaats Hammam al-Ali te verlaten. Ze dienen dan mogelijk als menselijk schild of worden vermoord. Hammam al-Ali ligt 25 kilometer ten zuiden van Mosul.

Het is niet duidelijk waar de gezinnen verblijven. Vermoedelijk zijn ze naar de luchthaven van Mosul gebracht.

Zo'n honderd oud-militairen zijn donderdag rond middernacht ontvoerd uit het dorp Mawaly, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Mosul. Nog eens 195 andere oud-militairen werden vorige week uit dorpjes in het district Tel Afar meegenomen.

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Vooraanstaande figuren

In de noordwestelijke regio Sinjar heeft IS volgens informatie van de VN vorige week dertig vooraanstaande figuren ontvoerd, waarvan er vrijdag mogelijk achttien zijn vermoord.

De Iraakse strijdkrachten, Koerdische milities en sjiitische strijders hebben in oktober de aanval op Mosul ingezet. Ze willen de stad op IS veroveren. Het is de tweede stad van Irak en sinds juni 2014 in handen van IS.

De VN benadrukt dat ze bronnen hebben in en om Mosul, maar dat de informatie die zij daarvan krijgen "onregelmatig" is.