De Europese Unie en de EU-lidstaten roepen Turkije op de parlementaire democratie te redden en de rechtsstaat en de mensenrechten te respecteren. Het land moet het recht op een eerlijk proces garanderen, zoals dat hoort bij een kandidaat-lid voor de EU.

Dat schrijft EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag in een verklaring. De EU-landen zijn zeer bezorgd over de recente ontwikkelingen in Turkije.

De mogelijke herintroductie van de doodstraf, de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en sociale media, de sluiting van mediabedrijven en arrestatie van journalisten en parlementariërs van de oppositie zijn ''extreem zorgwekkend’’.

Al deze maatregelen verzwakken de rechtsstaat en het respect voor mensenrechten en brengen de parlementaire democratie in gevaar, aldus Mogherini. Dat verhoogt de spanningen in heel de Turkse samenleving, vooral in het Koerdische zuidoosten.

Koerden

De EU steunt Turkije in zijn strijd tegen het terrorisme, maar acties tegen de Koerdische PKK moeten wel in lijn zijn met de basale democratische principes.

Een terugkeer naar een geloofwaardig politieke dialoog is essentieel voor de Turkse democratie en de stabiliteit in de regio, staat in de verklaring. De lidstaten staan klaar om de dialoog met Turkije voort te zetten, aldus Mogherini.

Bezorgd

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is ''zeer bezorgd'' over Turkije. ''De democratie en mensenrechten staan onder druk.'' Hij laat weten dat hij ''met klem heeft aangedrongen op een glashelder standpunt van de Europese Unie''.

De Europese Commissie presenteert woensdag een voortgangsrapportage over het toetredingsproces van Turkije tot de EU. Uit gelekte concepten blijkt dat dit een erg kritisch rapport is. In onder meer het Europees Parlement gaan stemmen op de toetredingsonderhandelingen te staken.