De Filipijnse dictator Ferdinand Marcos (1917-1989) mag van het hooggerechtshof in Manilla worden bijgezet op de erebegraafplaats, de Nationale Heldenbegraafpaats.

Het hof verwierp in meerderheid (negen tegen vijf stemmen) bezwaren van onder anderen mensenrechtenactivisten.

President Rodrigo Duterte heeft de begrafenis van Marcos gelast. De stoffelijke resten van de in 1986 na een volksopstand gevluchte heerser kunnen worden overgebracht naar de begraafplaats in een zuidelijke voorstad van Manilla.

Het hooggerechtshof oordeelde dat Duterte het volste recht heeft dat te laten doen, berichtte The Philippine Inquirer dinsdag.

Ingevroren

Marcos werd tot president gekozen en regeerde van 1965 tot zijn vlucht naar Hawaï. Hij heerste vanaf 1972 dictatoriaal. Na zijn dood is het lichaam ingevroren.

Zijn weduwe Imelda Marcos kreeg in 1993 toestemming het lichaam over te brengen naar de Filipijnen. Het ligt in een mausoleum in Batac, bijna 400 kilometer ten noorden van Manilla.

Militaire eer

De nu 87-jarige Imelda voert campagne om de wens van haar man te vervullen om met militaire eer op de heldenbegraafplaats een laatste rustplaats te krijgen.