
Clinton en Trump voeren campagne op laatste dag voor verkiezingen
Clinton spreekt in Michigan, een staat met veel mensen uit de arbeidersklasse. Ook president Obama zal naar Michigan afreizen om te pleiten voor Clinton. Daarna trekt Clinton naar Philadelphia, in de staat Pennsylvania.
Trump bezoekt maandag maar liefst vier 'swing states': Florida, North Carolina, Pennsylvania en New Hampshire. Als Trump Florida verliest, kan hij het Witte Huis met een met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op zijn buik schrijven.
Clinton kan volgens de peilingen rekenen op wat door Amerikaanse media 'de blauwe muur' wordt genoemd: achttien staten die sinds 1992 naar de Democratische presidentskandidaat zijn gegaan (en Washington D.C.). Als Clinton de blauwe muur binnenhaalt én Florida, dan staat ze al op 271 kiesmannen: genoeg voor de winst.

Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?
Peiling
Zondag sprak Trump nog in Michigan, Virginia en Minnesota. Volgens een peiling van ABC News en Washington Post ligt Clinton nog steeds voor: 47 tegen 43 procent. De voorsprong van Clinton is groter onder de ruim 40 miljoen kiezers die in het weekeinde al hun stem hadden uitgebracht (55 procent Clinton, 39 procent Trump), maar dat zou Trump op de verkiezingsdag kunnen inlopen met late stemmers.
Ongeveer de helft van de kiezers wacht tot dinsdag. In die groep kiezers is 45 procent voor Trump en 43 procent voor Clinton, volgens de opiniepeiling van ABC News en Washington Post.
De opkomst is relatief laag bij Amerikaanse verkiezingen. Circa 220 miljoen van de 325 miljoen Amerikanen hebben stemrecht, maar slechts 146 miljoen staan als kiezer geregistreerd. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2012 stemden ruim 126 miljoen mensen, wat toen een opkomst van 57,5 procent was.
