Een Nederlander is zondag in Brussel aangehouden op verdenking van het uitsteken van iemands ogen in de Belgische hoofdstad.

De onderzoeksrechter heeft maandag zijn opsluiting gelast wegens "foltering met blijvende arbeidsongeschiktheid" tot gevolg, liet het Openbaar Ministerie in Brussel weten.

De in België woonachtige verdachte heeft bekend dat hij heeft gevochten met het slachtoffer. Maar I. A. heeft niet gezegd dat hij ook verantwoordelijk is voor het uitsteken van de ogen.

De Brusselse politie kreeg zondagochtend om 3.00 uur de melding dat er een man op straat liep met ernstige verwondingen aan zijn hoofd. Later bleek dat zijn ogen waren uitgestoken.

Het Belgische slachtoffer werd in slechte toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hij is inmiddels buiten levensgevaar. Zijn ogen en een lemmet werden even verderop aangetroffen. Volgens Belgische media is het slachtoffer een 33-jarige man van Afrikaanse afkomst. De verdachte is een 32-jarige man die ook Afrikaanse roots zou hebben.

Meningsverschil

Het slachtoffer was volgens de krant La Capitale in Brussel voor een politieke vergadering van de Djiboutiaanse gemeenschap en zou daar vanwege een politiek meningsverschil zijn uitgezet. De activist werd vervolgens aangevallen door vier mensen.

Nadat hij op zijn gezicht was geslagen en in zijn maag was gestoken, werd hem volgens zijn familie verteld dat hij geen kritische teksten over hen meer op Facebook mag zetten. Vervolgens werd hij met een scherp mesje in zijn ogen gestoken.

Psychisch onderzoek

Agenten troffen de verdachte Nederlander zondagmiddag bij toeval aan in een ziekenhuis waar hij zich liet behandelen en hielden hem aan. Hij komt later op de dag voor de onderzoeksrechter. Het onderzoek is nog in volle gang, aldus het parket. Dat heeft ook gevraagd om een onderzoek naar A.'s psychische gesteldheid.

De twee zouden eerder op de dag een woordenwisseling hebben gehad, waarop A. na de nachtelijke vechtpartij aan het Marsveldplein zou zijn gevlucht. De Nederlander werd zondagmiddag aangehouden en komt later op maandag voor de onderzoeksrechter. Het onderzoek is nog in volle gang, aldus het parket.